Blog:
Voorkom aannames en vooroordelen
Aannames en vooroordelen zijn moeilijk uit te roeien. Ze worden in de beginfase van je leven al gecreëerd, of je dit nu leuk vindt of niet. Op het moment van geboorte kom je op de wereld zonder vooroordelen of aannames. Maar door opvoeding, vrienden, familie, media, enz, creëer je ze bewust of onbewust alsnog. In deze blog ga ik verder in op het doen van aannames en veronderstellingen.
Ken je het raadsel: een vader en zijn zoon zitten samen in de auto. Vader achter het stuur, zoon ernaast. Ze raken betrokken bij een ernstig auto-ongeluk. De vader komt ter plekke te overlijden en de zoon wordt zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, rechtstreeks de operatiekamer in. De chirurg kijkt naar de jongen en zegt: “Ik kan hem niet opereren: hij is mijn zoon!”
Hoe kan dit? Denk er nog maar even over na, ik kom erop terug!
Spring snel naar:
Eerste indruk
De mimiek, kleding, is hij of zij groot of klein, zwart of wit, of de taal die iemand gebruikt; het geeft ons direct een mening over een ander. Deze gewoonte is waarschijnlijk een erfenis uit de prehistorie. Voor onze voorouders was het van levensbelang in een milliseconde te bepalen of een ontmoeting gevaar met zich meebracht of niet. Wij doen er -volgens onderzoek- inmiddels iets langer over: in 0,25 seconden bepalen wij of we iemand eerlijk, saai, arrogant of aardig vinden. De eerste indruk is niet bepalend maar wel leidend. Wij gaan namelijk op zoek naar een bevestiging van ons verwachtingspatroon.
Kortom: is de eerste indruk goed? Dan gaat de persoon op zoek naar bevestiging dat hij die persoon leuk of aardig vindt. Is de eerste indruk slecht? Dan gaat de persoon opzoek naar bevestiging dat hij die persoon juist níet leuk of aardig vindt.
Raadsel
Heb je nog nagedacht over het antwoord van het raadsel? Wat heb jij als antwoord? De meest voorkomende antwoorden zijn: “de jongen is geadopteerd”, “het is de zoon van een homostel”, “de moeder is vreemdgegaan”. Deze antwoorden zijn allemaal fout want er is maar één simpele oplossing en die heeft alles te maken met het doen van aannames.
Waarschijnlijk gaan jouw hersenen ervan uit dat een chirurg een man is… maar een chirurg kan ook een vrouw zijn… De chirurg is gewoon de moeder van de jongen.
Dit is een mooi voorbeeld van een onbewust beeld, een bepaalde mindset. Het lastige is natuurlijk dat veel beelden zo onbewust zijn, dat we niet eens door hebben dat onze gesprekspartner een heel ander beeld in zijn hoofd heeft of kan hebben. Daarom is het belangrijk om zo min mogelijk aannames te doen om zo je gesprekspartner zo goed mogelijk te begrijpen. Hoe lastig dat soms ook is.
Zit je nog met vragen?
In de verkooptrainingen leer je alles over de verschillende fases van verkoop. Hierbij word je stap voor stap verder geholpen op het gebied van klantgerichte verkoop. Dat begint bij de eerste indruk, het eerste telefoongesprek of mailcontact en dit gaat door tot de offerte en de opdrachtbevestiging.